INTERVIU Generalul Hans-Lothar Domröse: România ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea securității cibernetice

Publicat: 20/04/2019, 12:06

Generalul german a afirmat că Uniunea Europeană este o putere economică foarte importantă, dar nu una militară, NATO fiind singura organizație care oferă securitate colectivă, și a subliniat că între cele două organizații nu este o competiție, cele două având roluri diferite.

„Uniunea Europeană poate furniza bani, poate furniza servicii, poate sprijini NATO, dar pentru război și pentru acțiunile care nu iau forma unei lupte armate, pentru a preveni un război, doar NATO poate garanta acest lucru, iar din câte știu, nu există ambiții, ori Uniunea Europeană să fi spus vreodată că ne va proteja. Nu poate și nu va face asta”, a declarat germanul.

Hans-Lothar Domröse a vorbit și despre importanța alocării a 2% din PIB pentru apărare, felicitând România pentru îndeplinirea acestui obiectiv NATO.

Un alt subiect abordat în cadrul interviului pentru MEDIAFAX și Monitorul Apărării și Securității (MAS) a fost cel al poziției României în NATO, generalul afirmând că România este importantă în regiunea de sud a alianței, și recomandând țării noastre să se concentreze pe dezvoltarea capacităților de nișă, cum ar fi cele privind securitatea cibernetică.

Redăm integral interviul acordat de Hans-Lothar Domröse:

MEDIAFAX: Sunt preocupări tot mai mari privind angajamentele Statelor Unite față de apărarea europeană, cât și presiuni asupra aliaților europeni în vederea creșterii bugetelor lor militare.
Asistăm la o criză transatlantică? Cum poate supraviețui sau chiar prosperarea cooperarea transatlantică în contextul schimbărilor dinamicii securității?

Hans-Lothar Domröse: În primul rând, permiteți-mi să spun că nu văd o criză. Există o anumită atmosferă, suntem oarecum nervoși, dar nu este o criză. Tocmai am sărbătorit 70 de ani de NATO la Washington DC și acesta este un semn bun. Toți aliații sunt împreună. Dar ați menționat problema PIB-ului și a celei privind 2%, și aceasta este una foarte importantă. Știm cu toții că, de când Crimeea a fost anexată de Rusia, de când Rusia se află în estul Ucrainei, știm că Rusia este un partener extrem de periculos, să spunem, în această arenă, și trebuie să ne consolidăm forțele. Acesta este motivul pentru care șefii de state și de guverne, în cursul summit-ului din Țara Galilor, au decis să vină cu 2%. Și, ca german, evident că nu pot spune de ce Germania nu ar trebui să plătească 2%, de ce România plătește 2%, încât să nu fie nedrept. Am ajuns să observăm aceleași provocări, avem aceleași probleme și avem o singură forță, iar forța este prea slabă, trebuie să fim o forță mai puternică și mai bună, și de aceea 2% sunt importanți. Felicitări României, pentru că ați putut să o faceți, și continui să spun guvernului meu: trebuie să facem și noi asta.

MEDIAFAX: Care este opinia dumneavoastră despre acțiunile Uniunii Europene către autonomie în domeniul apărării și securității? Credeți că aceste eforturi generează un risc politic pentru alianța transatlantică?

Hans-Lothar Domröse: NATO este singura organizație care asigură securitate, putem, numai NATO poate descuraja Rusia să invadeze teritoriul NATO, faimosul articol 5 spune că un atac asupra unuia este egal cu un atac împotriva tuturor. Uniunea Europeană este o putere economică foarte importantă, dar nu una militară. Uniunea Europeană nu are planuri privind apărarea colectivă, doar NATO oferă apărare colectivă. Deci, sunt două fețe ale unei singure monede, multe națiuni din NATO sunt europene și toate sunt, în același timp, în Uniunea Europeană. Deci, Uniunea Europeană poate furniza bani, poate furniza servicii, poate sprijini NATO, dar pentru război și pentru acțiunile care nu iau forma unei lupte armate, pentru a preveni un război, doar NATO poate garanta acest lucru, iar din câte știu, nu există ambiții, ori Uniunea Europeană să fi spus vreodată că ne va proteja. Nu poate și nu va face asta.

MEDIAFAX: Ideea de armată europeană ar putea submina NATO?

Hans-Lothar Domröse: Nu, mai întâi de toate, eu nu înțeleg asta. Suntem 29 de națiuni sau cam așa și avem fiecare ADN-ul nostru național și fiecare avem principiile noastre naționale. De exemplu, germanii nu doresc să-și trimită militarii în străinătate, lucru care să fie decis de o persoană necunoscută de la Bruxelles, așa că Parlamentul german, și presupun că Parlamentul României, va lua decizia, și apoi se va alătura NATO, sau se va alătura UE, este în regulă. Suntem în Mali, germanii sunt în Mali sub UE, în regulă, sau ONU, foarte bine, în Africa, dar pentru apărarea poporului nostru sau a poporului nostru iubit, pe teritoriul nostru, avem doar NATO. Și europenii trebuie să vină la masă negocierilor, trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a fi o forță puternică. Deci, oricare ar furniza Europa, poate sprijini NATO, așa că nu este o competiție între acestea, este diferit.

MEDIAFAX: Ce rol ar putea juca România ca pol de stabilitate în Europa de Est și ca punte în cadrul alianței transatlantice?

Hans-Lothar Domröse: A fost acum aproape 10 ani, când a avut loc summit-ul NATO de la București, erau alte vremuri, înainte ca Rusia să invadeze Crimeea și Ucraina. Dar, pur și simplu, subliniază că România este un partener și aliat foarte important în cadrul NATO. Avem regiuni diferite: în nord, Norvegia, de exemplu, nordul îndepărtat, foarte important, apoi avem Marea Baltică, unde statele baltice joacă un rol semnificativ, și apoi avem regiunea Mării Negre, unde România joacă un rol semnificativ. Dar toți, împreună, vrem să împiedicăm Rusia, să ținem Rusia departe, iar România este importantă în această regiune de sud, împreună cu alții, dar cu toții împreună formăm Alianța, și nu putem spune că o națiune este mai importantă decât celelalte. Dar, cu ușurință putem fi de acord că fără americani (…) cu armele nucleare americane suntem cu adevărat puternici, dar fiecare națiune contribuie la forța NATO. România face acest lucru, Germania face acest lucru, dar toată lumea într-o regiune diferită, Portugalia o face într-o regiune diferită. Absolut, suntem toți egali, dar suntem toți diferiți, și asta este în regulă

MEDIAFAX: Vreo recomandare pentru ca România să-și îndeplinească mai bine rolul în NATO?

Hans-Lothar Domröse: Această națiune minunată nu are nevoie de niciun sfat de la mine, dar dacă mă întrebați, m-aș concentra mai mult asupra capacităților de nișă. Aveți universități, ar trebui să vă concentrați mai mult pe războiul modern, pe securitatea cibernetică, pe ofensivă cibernetică, pe (războiul) hibrid, pe astfel de lucruri. Nu vă recomand să produceți tancuri sau să fabricați elicoptere, avem tancuri suficiente – nu avem destule, niciodată nu avem destule, dar suficiente.Dar, ceea ce nu este suficient este această tehnologie modernă și aceasta este recomandarea mea, deoarece copiii noștri sunt la fel de inteligenți precum cei din alte țări, așa că de ce nu ar putea matematicienii români să dezvolte ceva ce este extraordinar de bun pentru NATO.

Generalul Hans Lothar Domrose este CEO și fondator la Domröse-Consulting. Domrose este ofițer de rang înalt al armatei germane, fost comandant al comandamentului Forțelor Comune Aliate Brunssum. În 2011, generalul a devenit reprezentantul militar german MC / NATO și UE la Bruxelles.

Hans Lothar Domrose a participat marți la conferința MAS: „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”. Printre invitații de marcă la eveniment s-au numărat experți în securitate, militari de rang înalt și membri ai serviciilor de intelligence, inclusiv: Charles „Chuck” Wald (fost locțiitor al comandantului forțelor SUA dislocate la Stuttgart, Germania); Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energetică la Departamentul Apărării din SUA); Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Națională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C); Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army) etc.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...